En holder til kridtet

Lav selv en kridtholder

Under vores familiekalender lå der altid en stribe blyanter på de høje paneler, indtil de ikke lå der mere !

Som regel faldt blyanterne og kuglepindene ned i skoletaskerne der hænger lige under kalenderen, og så skulle vi have fat på en ny blyant til at skrive i kalenderen, og sådan kunne det fortsætte i det uendelige indtil boghandleren havde udsolgt 🙂

Nu skulle det være
Efter at have malet entréen i påsken tænkte jeg at det nok var på tide at gøre noget ved problemet, og at det naturligvis skulle være en kridtholder af den gamle slags fra tavlerne i skolen der var løsningen.

Som sagt så gjort. det var en af de nemme opgaver, og det er jo altid dejligt med den slags 🙂

Træ, bordfræser, fræsejern, propbor og maling
Ude i skuret er der altid lidt træ der kan benyttes til den slags, så jeg fandt et stykke høvlet fyrretræ på en 150 cm. og skærer det op til to stykker på hver 150 x 3 cm., tykkelsen er de normale 21 mm.

I min bordfræser skifter jeg fræsejernet til et der hedder Hulkehl fræsejern, det er dem man benytter når der bl.a. skal fræses en rille i et spækbræt til kødsaften, en halv cirkel der er fræset ned i træet. Jeg bruger det så blyanten eller kridtet ikke lige ruller ud over kanten.

Først fræser jeg over- og underside på fronten så hjørnerne lige bliver afrundet pænt, og så fræser jeg det stykke som kridtet skal ligge i, først fræser jeg den halve dybde, og bagefter tager jeg resten, dette fordi det giver en pænere overflade/udfræsning end ved at fræse det hele på en gang.

Efter at have skåret mine lister til i længden, borer jeg et par huller til skruerne, dem vælger jeg at lave så hullerne kan proppes, så kan skruerne ikke ses efter færdig maling osv.

Frem med Forstnerboret
Jeg giver hver liste 3 skruer, den skal jo ikke bære noget tungt, jeg starter med at finde det mindste propbor frem jeg har, 8 mm., på borer jeg for med det først.
Hullerne laver jeg med boret sat i min søjleboremaskine, så bliver hullerne helt lige og er derfor bedre til at tage mod de propper jeg laver nu.

Propperne laver jeg i et stykke overskudstræ fra samme bræt, i med propboret i søjleboremaskinen og så borer vi igen.
Se billedserie længere nede for nærmere vejledning

Så har vi fået en prop, eller 6
Propperne tager vi ud ved hjælp af en skruetrækker, stik skruetrækkeren ned i hullet og vrik proppen fri.
Før jeg sætter proppen i kridtholderen smører jeg den med lim, putter den i hullet og lader den sidde til den er tør, en time eller to skulle kunne gøre det, dette skal først gøres efter kridthylden er sat op på væggen!

Nu stikker du det overskydende af proppen af med et skarp stemmejern, læg stemmejernet ned mod træet og hug i et hurtigt skub proppen af, resten sliber du plant med en rondelsliber eller andet der kan slibe, limen må gerne være lidt våd stadigvæk, så bliver alle huller fyldt ud med savsmuldet og efterlader en næsten usynlig prop, som i hvert tilfælde ikke ses efter malingen er kommet på 😉

Nu er det hele klar til at blive brugt, rigtig god fornøjelse med arbejdet.

Se billeder fra hele processen med kridthylden her:

 

Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
En guldgrubbe af gode DIY idéer

En guldgrube af gode idéer

Next Article
himmelseng eller friluftsmøbel, skøn er sengen til det fri

En seng med det hele

Related Posts