Reparation af dit gamle vindue

Reparer dit gamle vindue, gør det selv guide til hvordan du klarer det selv

Har du et hus med vinduer i en ældre udgave og begynder havens tusindben at komme frem fra deres bo under karmen, så er det nok på tide at få repareret og udskiftet lidt af træet i dit vindue. 

Selv om nye vinduer i dag ikke koster alverden, så er det som regel en god idé at lade dine gamle vinduer få en chance mere, træet i de gamle vinduer er ofte i en bedre kvalitet end det træ der fremstilles vinduer i, i dag.

Det skal du bruge,
Et skarpt stemmejern
Har du ikke et stemmejern, så har du måske en Feincutter – den foretrækker jeg 
Grundingsolie og en pensel
Udendørslim, jeg bruger Dana Trælim D3 Ude 430
Propbor / fortsnerbor
U/S fyr til erstatning af det gamle træ

Først tager man en skalpel… 
Sludder og vrøvl, find frem til det træ der skal skiftes ud, er det blødt og skadet, så kan du stikke et knivsblad ind i det bløde træ, det skal skiftes.
Oftest er det træet i bundrammen og de lodrette poster også i de nederste stykker der er skadet, så det er dem denne guide tager fat på.

På mine vinduer har jeg konstateret råd i det stykke som vinduet glider ind over i bunden, falsen, og den skal jeg have skåret væk.
Man kan vælge at bruge et skarpt stemmejern eller en Feincutter, jeg er den heldige og meget glade ejer af en Feincutter, så den bruger jeg i guiden, man kalder også en Feincutter for et elektrisk stemmejern, Bosch laver også en god model, til det halve af Feincutterens pris.

Jeg stikker falsen væk helt inde ved bundrammen, der hvor vinduet støder mod kanten der hvor din tætningsliste sidder.
Jeg tager hele stykket i vinduets bredde, det syntes jeg giver en bedre beskyttelse da der så ikke er en samling mere et sted på længden, se billeder her,

   

 
Nyt træ skal der til
Mine vinduer kommer nu til at mangle et stykke træ, det erstatter jeg med et stykke U/S fyrretræ indkøbt i mit lokale byggemarked, det er træ man bruger til møbler, vinduer osv. 

Jeg skærer et bundstykke der ligner det der er skåret af, 35 x 35 x 31 mm., se snit tegning her – dine vinduer har ikke nødvendigvis af samme mål som mine.

Inden jeg skruer det stykke på jeg har tilvirket på saven, smører jeg det friske gamle træ i den eksisterende vinduesramme ind i grundolie fra Gori, er der stadig en lille stump træ med råd, så får det lige en gang Borakol eller anden savmpedræber af samme slags før jeg lukker det dårlige træ inde igen.

Træet vi har skåret til bunden får også en gang grundingsolie før det kommer på, husk at lade det tørre før du limer det fast.

Olien er tør, træet er skåret og fuglene synger…
Før jeg skruer det hele sammen borer jeg nogle huller til træ-propper, jeg vil gerne have at mine skruer bliver skjult bag en træprop, så er skruerne bedre beskyttet.
Til det har jeg indkøbt et propbor/forstner boresæt, sættet giver mig mulighed for at lave propper til en opgave som denne.

Har du ikke lyst til at købe sådan et sæt, så kan du bare lade dine rustfrie skruers hoved går lidt ind i træet, og så fylde det hul der kommer med vindues-kit, det holder fint.

Hullerne er boret, propperne er gjort klar og limen er smurt på mit nye stykke træ, og så skal det bare skrues sammen.
Jeg har smurt et ordentlig lag lim på det nye stykke træ, og placerer det nu på mit gamle vindue, der hvor det skal sidde de næste tyve år, et par skruetvinger er fundet frem og spænder det hele sammen indtil limen kommer frem i samlingen, så er der lim over det hele derinde i samlingen.

Skruerne skrues i hullerne og propperne smøres ind i lim, og trykkes ind i hullerne.

Nu skal det tørre en lille halv time eller mere.

Den lodrette pot som jeg også skal skifte i mit vindue får samme tur, finde det dårlige træ – skære stykket frit og tilvirke et nyt stykke træ i samme dimension, bore klistre og presse sammen……

 

Når det hele er limet sammen og limen er tør, så skal du stikke propperne af, den del der stikker frem fra hullet, du kan bruge dit skarpe stemmejern eller din Feincutter, jeg valgte Feincutteren.

Så skal du bare fylde en smule lim i proppernes hul før du sliber dem over med din båndpudser eller andet.
Limen og den savsmuld du sliber frem mikser sig til den fineste Pyla Filler, med samme farve som træet du har sat i, set bliver rigtig flot.

God fornøjelse med arbejdet.

Billeder fra hele arbejdsprocessen:

 

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Den pæne streg

Next Article
Regnvandsopsamling i haven, faskine med sten i en træramme

Regnvandsopsamling i haven - og tørre fødder

Related Posts