Byg et svaleskab til alle de ting der ikke behøver fylde køleskabet op

Byg et svaleskab til julens restemad, og en kølig pilsner

Så blev det endelig den 24. december, og julen byder jo som regel på et overfyldt køleskab, og skåle og bokse fyldt med restemad placeret rundt om i huset, inde og udenfor.

Og i dagene mellem jul og nytår, står den så på rester med venner og familie, og resterne hos os, står nu i vores nybyggede svaleskab/viktualieskab, eller på godt gammelt svensk, skafferi 🙂

Et svaleskab koster ikke meget i forhold til den ekstra plads vi har fået, prisen afhænger selvfølgelig af størrelsen på skabet, vores blev 150 x 103 x 50 cm, knap 1 kubikmeter, eller 75 liter.

Skabet er bygget i billige skillerumslægter på 38 x 57 mm, som er høvlet ens ned på alle leder og kanter, så de fik et færdigt mål på ca. 35 x 54 mm, men der er ikke nødvendigt.

Bunden og dørene er lavet i 4 mm. krydsfiner, og til slut er det hele malet med en maling beregnet til udvendig træværk, så træet ikke får skimmelsvamp eller andet grimt.

Alle mellemrum i dør og bund er fyldt med flamingo på 35 mm., og indvendigt i svaleskabet er der beklædt med flamingo, også på 35 mm.

Dørene holder sig lukket med en hjemmelavet vrider, som er sat sammen med en rundstok og et stykke liste i eg.

Alle hylder er skåret i det træ der nu har været på lageret, i det her tilfælde et par gamle klædeskabsdøre, men du kan købe hvid hyldeplade på 16 mm, i 50 x 250 cm., til en pris på ca. 100,- pladen.

Hent arbejdstegningen til svaleskabet her

Lad os komme igang.
Vores svaleskab er bygget i kælderskakten, her er der læ for vind og vejr, altid tempereret og med adgang direkte fra kælderdøren.

Jeg starter med at bygge bunden, laver en ramme, og bygger derefter fronten på, med plads til de to døre.

Så bygger jeg en ramme bagerst i skabet, så er der noget at skrue hylderne fast i.

Indvendigt beklæder jeg alle mellemrum mellem lægter med flamingo pladen, jeg limer dem fast med noget klæber på tube, eller malerakryl.

Tryk pladen ind, og et øjeblik efter sidder den fast. Pladerne skærer jeg med en Stanlykniv, den med de lange knækblade i.

Dørene
Træet til dørene bliver også skåret i skillerumslægterne fra før, her måler jeg hullet, og trækker en cm. fra i begge led, så skulle der gerne være plads til at døren kan komme ind i dørhullet uden besvær.

Falsen er skåret med 15 mm., i begge retninger, se arbejdstegningen.

Hvis hullet er 50 x 150 cm., så skær til stykker på 49 cm, og to stykker på 149 cm., skær hjørnerne i smig, 45 grader, og lav så en plade til døren på 49 x 149 cm.

Lim alle de fire stykker træ ind i lim på den side der skal monteres mod dørpladen, søm, skru eller noget helt tredie listerne fast, og lad dem tørre en times tid.

Sæt hængslerne på, jeg har købt to  sæt billige hængsler, se modellerne nede i billederne. De er monteret 15 cm. nede fra top og bund.

Montér det modsatte hængsel på dørrammen, og så på med dørene og vrideren mellem de 2 døre, så er der lukket af for nysgerrige smådyr.

Du kan, hvis du vil have lidt ventilation i skabet, montere to skabsventiler i top og bund af lågerne.

Hylder og indretning
Du kan montere hylderne i de afstande du har behov for, jeg delte pladsen i 4 ca. lige store afstande.

Så er du klar til at flytte ind, det tog omkring to dage at lave skabet, male det og skære hylderne til.

God fornøjelse med byggeriet, og byd julens restemad velkommen indenfor i deres nye hjem 🙂

Billeder fra byggeriet: 

Total
1
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Gør det selv julelanterne, på batterier

DIY Julegave 23 – Julehygge på batteri

Next Article
Reparer de ødelagte bilnøgler med startspærre, og spar en formue

Reparer bilnøglen med startspærre, og spar en formue

Related Posts